ANGST

  • 17.11.2016 - 11:36

Hei, jeg heter Maren og er rusavhengig!

Angst har blitt et godt brukt ord de siste årene. Flere og flere sliter med denne psykiske lidelsen, og hverdagen kan bli styrt av den. Andre bruker angst som et hverdagslig ord uten helt å vite alvorligheten bak det. "Jeg får helt angst av denne køen", eller "jeg klarer ikke være med hu der, jeg får helt angst". Mange bruker det rett og slett som en beskrivelse på noe de mistrives med, eller misforstår forskjellen på frykt og angst.

Men for de personene som faktisk sliter med angst, er ikke hverdagen like lett. Man kan ha en vedvarende angst følelse hele veien, eller få angstanfall. Jeg kan ikke snakke for hvordan andre opplever sine angstanfall, men jeg kan fortelle dere hvordan det er for meg.

Jeg begynte å slite med angst for kun et års tid siden. Jeg har alltid likt å være rundt mye mennesker, og aldri hatt et problem med store folkemengder. Men plutselig begynte jeg å få vondt i hjertet med en gang jeg skulle ut å feste. Hvis det ble tett med mennesker, mye kaos og bråk. Jeg kunne bli svimmel og kvalm, men det verste var hjertet. Det var en pressende følelse, hvor det kjentes som jeg hadde en murstein på brystet. Jeg begynte også å få muskelkramper, skjelvinger og kaldsvette. Jeg fikk ofte panikk, og hyperventilerte. Det ble en god blanding mellom panikk- og angstanfall.

Da jeg sluttet med alkohol og andre rusmidler ble alt verre. Jeg hadde ikke Truxal (angstdempende og psykose medisin) lenger, og kunne heller ikke flykte i rus. For det var ofte det som skjedde. Jeg måtte stå i følelsene mine, og ønske angsten velkommen. Jeg måtte jobbe med den, og ikke mot den. Jeg måtte lære meg pusteteknikker, og det hjalp. Jeg har fortsatt angstanfall regelmessig, men kun en gang i uken, og jeg kan kontrollere på sett og vis. Jeg vil helst være alene, og legge meg i sengen å gråte den dag i dag, men jeg prøver så best jeg kan å fortsette hverdagen så godt det lar seg gjøre.

Det er mange som bruker alkohol og rusmidler for å kurere angst. Enten om det er å ta seg er glass vin for å roe seg ned eller røyke hasj og lignende. Det som er trist er at denne løsningen ødelegger for mange. Man kan bli avhengig av rusen fordi den lar deg flykte fra angsten, og man begynner som regel å isolere seg i tillegg. Man vil heller være hjemme alene og ruse seg, enn å snakke med noen, å stå i følelsene.

Det er viktig at jeg ikke gir råd og tips, men deler mine erfaringer slik at dere kan kjenne dere igjen. For alt er ikke likt for alle, og jeg er heller ingen ekspert på området. Men for min egen del vet jeg at min angst blir bedre og bedre jo mer jeg møter den. Hvis jeg kjenner etter, prøver å tenke hva som utløser den, og faktisk setter meg i situasjoner jeg har angst for. Kun da blir det bedre for meg. Jeg tror grunnen til at såpass mange i dag sliter med angst, er på grunn av man er opptatt av å skulle prestere på alle arenaer. Men hva med å si til deg selv at du er god nok som du er?

Jannicke

17.11.2016 kl. 11:45
Fantastisk flott innlegg! Og synes du får beskrevet noe som er en følelse utrolig godt med ord. Det er ikke alltid like lett. Kunsten for meg var også å face, face, face. Fordi da kan man også kontrollere. Man skjønner at selvom følelsen er der og omtrent river deg stykker innvendig så er det ikke sant, den kan ikke ødelegge deg og ingenting kan skade eller gjøre deg vondt. Jo mer jeg sa dette til meg selv, og facet ting - jo mer slapp også angsten taket. Fordi jeg vet den er der, men den skal ikke få lov til å kontrollere meg og mitt liv 😊

Maren Kittelsen

17.11.2016 kl. 12:14
Høres bra ut??

Jannicke

17.11.2016 kl. 12:28
Absolutt. Men selvfølgelig noen dager er værre enn andre for å si det sånn (noe jeg tror det er for alle). Og det er også noen settinger som er mer utfordrende enn andre synes jeg. Da blir det også vanskeligere å prøve å snakke til seg selv og få fornuften med på banen. Har tenkt at dette må være fordi følelser er så ekstremt mye sterkere enn tanker. Og jeg for min del har levd i ganske mange år uten følelser, så når jeg plutselig fikk noen av dem på nett igjen ble jo alt kaos, haha :p Så hver dag er en kamp uansett, men den blir gradvis lettere og lettere
Maren Kittelsen

En blogg bygd på ærlighet og håp. Mitt mål er å dele erfaringer og kunnskap om å være rusavhengig, slik at jeg kan hjelpe andre i samme situasjon og skape forståelse i samfunnet.

Search

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits