Julen er ikke lenger det samme.

  • 28.11.2016 - 16:30

Hei, jeg heter Maren og er rusavhengig.

Jula skal være en koselig høytid. Den skal representere glede og takknemlighet. Den handler om familie og god mat. Alle kler seg, går i kirken, familien møtes igjen og man er lykkelige. Dette er i hvert fall slik jeg ser på julen. Hvordan jeg så på den. Men ikke nå lenger.

Jeg syns julen har blitt til noe helt sinnsykt. Man selger julemarsipan og julebrus flere måneder i forveien. Men det verste med det hele er gavene! Vi bruker mange, mange tusen kroner på julegaver, og man reklamerer på tv for ny mac til barna, eller ferieturer til familien. Jeg syns det har blitt helt vanvittig, og jeg forstår ikke hvordan alt endte slik. Skal det være normalt å få en mac til titusen kroner i julegave? Barn får høye forventninger og blir bortskjemte og utakknemlige. Hva med alle de foreldrene som ikke har råd til å kjøpe slike gaver? Det har blitt et press i samfunnet, og hvert år skal overgå det andre.

Jeg var en bortskjemt drittunge når jeg var liten, og jeg fikk alt jeg ønsket meg. Jeg fikk dyre gaver, og jeg tenkte ikke så mye over at tretti av gavene under treet var mine. For meg var det normalt. Men nå som jeg har blitt eldre, og ser andre verdier, ser jeg tilbake på dette og syns det er helt sykt hvordan folk holder på. Hvor mye penger man bruker. Er det virkelig gavene som er det viktigste på julaften? Jeg syns ikke det. Jeg kunne ønske alt dette tullet sluttet. At vi lærte barna om å sette pris på selve høytiden. Julematen, familien, juletreet, nissen og alt. Men jeg skal ikke bare legge dette på barna, for egentlig er dette de voksne sin skyld. De prøver å overgå hverandre ved å gi de fineste gavene. Skal kjøpe noe stort, dyrt og flott. Det er de voksne som setter disse verdiene og normene i hodet på barna. Hvis barna blir utakknemlige, kan dere skylde dere selv.

I tillegg sitter mange ensomme mennesker alene i julen. De som ikke har familie rundt seg. Eller rusavhengige som har mistet alt. De som ikke har et tak over hodet eller mat. Mens disse sitter på gaten, eller alene hjemme, sitter vi samlet og fråtser i mat og gaver. Vi har alle muligheten til å gi et måltid til disse menneskene. Vi kan gi en hundrelapp! Men de fleste av dere som leser dette gjør ikke det dessverre. Vi kan ikke gi hundre kroner og redde julen til noen, men vi kan bruke flere tusen kroner på gaver. Vi har mye plass hjemme hos oss, og vi kaster maten som er til overs ved middagsbordet, men vi kan ikke be inn en ensom person for noen timer. Egoistisk kaller jeg det.

Julen min ble dessverre ødelagt i 2012. En hendelse gjorde at jeg ikke lenger ser på julen som jeg gjorde før. Den hendelsen ødela meg, og jeg klarte ikke kose lenger. Jeg satt kun å gråt på julaften. I tillegg har jeg vært rusavhengig de siste årene, som har gjort at jeg så vidt husker hvor jeg har feiret julen. Jeg har vært i dårlig humør, vært utakknemlig og fraværende. I år gleder jeg meg. Jeg skal feire julen på hytta med mine nærmeste. Jeg skal kose meg, slappe av, og feire med alle de jeg er glad i. Jeg skal bruke god tid ved middagsbordet, gå i kirken, hjelpe mamma med maten og spre glede. Eneste som mangler er jenta mi, men hun ser jeg heldigvis igjen den 28ende. Og i år skal jeg kun kjøpe gave til de jeg er med på julaften. Jeg skal kjøpe gaver som betyr noe, ikke de som er basert på pengene bak. 

Victoria Larsen

28.11.2016 kl. 19:35
Så utrolig trist å lese <3 varme klemmer!

Karina

30.11.2016 kl. 09:17
Kunne ikke vært mer enig! Right on point :)
Maren Kittelsen

En blogg bygd på ærlighet og håp. Mitt mål er å dele erfaringer og kunnskap om å være rusavhengig, slik at jeg kan hjelpe andre i samme situasjon og skape forståelse i samfunnet.

Search

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits