Er det trygt å sette seg i situasjoner med alkohol?

  • 02.02.2017 - 09:30

Hei, jeg heter Maren og er rusavhengig.

I morgen, fredag, får jeg besøk av en venninne fra Stavanger, og det har jeg gledet meg til lenge. Vi skal ut på lørdag, på et arrangement jeg dro mye på tidligere, "Bubbles and Brunch". Jeg skal møte alle mine venner fra Oslo der, men denne gangen skal jeg også ha med et par av mine barndomsvenner fra Drammen. Jeg ser virkelig frem til dette, og vet selv at jeg ikke kommer til å røre alkohol eller andre rusmidler. MEN, det er veldig mange delte meninger der ute, og jeg har tenkt mye for tiden.

Jeg og flere andre rusavhengige drar på byen og er i nærheten av alkohol i helger selv om vi ikke rører det. Etter mitt tilbakefall har ikke jeg et problem med det. Jeg tenker ikke at jeg har lyst på, og jeg har det gøy uten. Det er ikke en fristelse for meg i det hele tatt. Hvis tanken hadde slått meg, at jeg savner alkohol og kokain, hadde jeg ikke satt meg i en situasjon hvor jeg er på byen med mange andre som bruker dop. Jeg tror det er forskjell på folk, og at det ikke har noe med hvor lang rusfri tid man har. For om man har et halvt år eller tjue års rusfri tid, er ikke drinken lenger unna enn det armen din rekker. Sykdommen er like tilstede, så jeg tror det er helt opp til hver og en person hva de er klar for og kan takle. Hvis jeg hadde hatt rus sug og ikke kunne dratt på byen uten å drikke, hadde jeg selvfølgelig holdt meg unna.

Noen sier til meg at det er dumt å dra på byen. Det er dumt å oppsøke sosiale sammenkomster som har alkohol. Jeg er enig på noe av det som blir sagt, for hvis man er langt nede, har akkurat kommet ut av behandling og lignende, vil det trolig ikke være et smart valg. Men samtidig er jeg uenig. Alkohol er en så stor del av samfunnet vårt, og hvis jeg vi tenker oss om, er det alkohol i de fleste arenaer i dag. Selv om man har et problem, kan man ikke sperre seg inne og tro at alle andre har et problem også. Jeg er i den oppfatning at hvis man er klar for det, vil man være sterk og bygge seg opp når man kan motstå. Jeg sier ikke at alle skal gjøre dette. Det er helt opp til hver enkel person, og man må selv kjenne på hva man er klar for. Men vi som rusavhengige må huske at vi kommer alltid til å møte personer som drikker, og mest sannsynlig være på sosiale sammenkomster med alkohol; julebord med jobben, julaften, hytta i påsken og lignende. 

Jeg har vært på byen en del helger nå, og det har gått kjempe bra. Jeg har kjørt bil, og dratt hjem når det passer meg. Jeg har vært redd for at de rundt meg skulle si "nei, kom igjen, bli igjen litt til" eller "Maren, bare en time til". Men alle har hatt respekt for meg og det jeg går igjennom, så når jeg har sagt at jeg drar, har det ikke vært noen som har holdt meg igjen. Det er godt å ha venner som forstår. Ofte blir det tidlig hjemgang fra byen, og det holder med et par timer. Det er godt å kunne styre det helt selv, og våkne utvilt morgenen etter. 

Jeg vet at det er mange som leser bloggen, og særlig rusavhengige. Dere må huske på det at dette er hvordan jeg har det, og jeg skriver akkurat hva jeg føler og tenker. Selv om dere kan kjenne dere igjen, betyr ikke det at mine måter å gjøre ting på passer for dere. Ja det er vist at møter, trening og rutiner er bare bra, og det står jeg ved, men det å gå ut på byen og lignende, vil ikke være for alle. Så pass på og kjenn etter hva som er bra for deg. Hvordan du har det inni deg, og hva er du klar for? Jeg satt inne i mange måneder før jeg var klar for å dra på byen. 

Maren Kittelsen

En blogg bygd på ærlighet og håp. Mitt mål er å dele erfaringer og kunnskap om å være rusavhengig, slik at jeg kan hjelpe andre i samme situasjon og skape forståelse i samfunnet.

Search

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits