Velge bort venner

  • 26.02.2017 - 23:37

Hei, jeg heter Maren og er rusavhengig.

Da jeg var i behandling, sa en mann til meg: du trenger kun å endre på en ting, og den ene tingen er alt. Jeg husker det godt, og tenker stadig på det, men klarer ikke helt å gjennomføre det. Jeg har snudd livet mitt på hodet, og jeg prøver å snu på hver eneste stein. Men det er ikke alltid like lett, spesielt når det kommer til venner og bekjente.

Jeg kan nesten påstå at det har blitt normalt å ta dop. Bruken eskalerer hele veien, og når jeg var i Oslo i helgen, fortalte noen gamle venner av meg at det bare har blitt mer og verre siden jeg var i behandling. Flere og yngre begynner å bruke kokain og mdma, og det flyter over. Du er skal være veldig god om du finner en fest hvor ingen bruker. Det er så og si umulig. Noen vil påstå at det handler om menneskene du velger å være rundt, og jeg kan si meg enig i en viss grad, men samtidig så gjelder ikke dette lenger. Jeg har venner i Drammen som holder seg langt unna rusmidler, og jeg kan dra på et vors uten å være i nærheten av det. Men så lenge jeg setter foten inn på en fest eller nattklubb, vil alt være det samme. Det er veldig lett for meg å se hvem som er påvirket eller ikke, og man vil finne rusmidler uansett hvor man bor eller drar ut. Jeg syns det er utrolig trist det som skjer i samfunnet, særlig når jeg ser folk som har vært imot dop før, som har begynt å bruke. De som hadde gode verdier og moraler i livet, som nå ikke ser alvorligheten i det de er med på. Venner av meg, både gutter og jenter, som jeg trodde aldri kom til å røre noe annet enn alkohol. Der tok jeg feil.

Det er vanskelig da å skulle velge bort folk fordi de velger å ruse seg. For det er så mange som gjør det. Jeg har valgt å ta avstand fra situasjoner hvor jeg vet de bruker, eller avstand fra de som bruker mest. Men jeg klarer ikke å slutte å snakke med mine venner. Jeg er selvfølgelig mot dop siden jeg nå har sett hvordan det kan ende. Jeg har mange bekjente som lever det samme livet som jeg gjorde før, men som ikke innser hva som skjer. De fortsetter og fortsetter, og på fredag satt jeg bare å hørte på alt det dumme de hadde å si, "Maren jeg var så sykt høy i går, jeg sparket i fire biler", "jeg var på nach til 12 i dag, jeg har ikke vært hjemme engang". De snakker som om det er kult. De skryter av hvem som bruker mest, eller har gjort de verste tingene. Jeg har vært der selv, så jeg prøver å ha forståelse. Men jeg er glad for at jeg ikke blir fristet, jeg syns heller synd på dem som fortsatt lever det livet de gjør. Jeg ble med et par stykker ut, men klokken halv tolv ble det for mye, og jeg valgte å kjøre hjem igjen. Det er en utrolig god følelse å kunne dra når jeg føler for det, sette seg i bilen og sove godt i egen seng. Ikke bruke dop en hel natt for å holde seg våken, våkne opp med folk fra gårsdagen man egentlig ikke kjenner, og være helt utslitt. 

Jeg tror det er veldig viktig for folk som bruker rusmidler, inkludert meg selv, å velge venner med omhu. Tenke over hvem man omgås med, hvem er de, hva vil de med livet, har de en positiv innvirkning på deg? På tross av at jeg syns det var koselig å møte dem igjen på fredag, kan jeg ærlig si at det er ikke mennesker jeg vil ha i mitt liv på heltid. Jeg vil heller omgås folk med samme mål som meg. De som vil være rusfri, har god kontakt med familie, ser verdien i livet og har god moral. For jeg vet hvor lett det er å bli påvirket av andre. SÅ hvorfor sette seg i en slik situasjon?

27.02.2017 kl. 08:11
Hei! Har lest litt på blogginnleggene dine og må inrømme det at jeg kjenner meg igjen i DET MESTE. Jeg tenker sånn "wow føler vi er helt like" og jeg har også tenkt sånn "hva er galt med meg" men jeg har skjønt nå at det er mange som har problemer som oss. Det er normalt det. Du er ikke alene ❤

Maren Kittelsen

27.02.2017 kl. 08:43
Ja vi er nok mange, så det er godt noen ganger å kunne kjenne seg igjen. Det er derfor jeg har bloggen, slik at jeg kan sette lys på noe folk føler meg ikke tør å dele?

Bjannanen

27.02.2017 kl. 15:36
For så vidt et godt innlegg, har ruset meg en del selv og kjenner meg igjen i noe av det du skriver, som å velge venner med omhu.

Kan jeg spørre hva du har misbrukt opp gjennom årene? Har selv bare vært borti LSD, sopp, hasj, mdma og kokain.

Syns du skriver som en som har hatt større problemer, derfor jeg spør.

Maren Kittelsen

27.02.2017 kl. 16:55
Det er ikke bare. Og det handler ikke om hva og hvor mye man har tatt, men om problemet det har skapt for deg. Du kan ikke måle et problem ved å sammenligne deg med andre, da kommer du ingen vei. For det vil alltid være noen der ut som er "verre" enn en annen. Og det du nevner, er ikke bare bare, det er farlig og skadelig, men det tror jeg du vet.
Jeg røyka hasj fra jeg var 17-21, men det jeg har brukt mest og i flest år er kokain, amfetamin og mdma. Også prøvd LSD og metamf.

Runa

27.02.2017 kl. 21:39
Dere med kommentarer her inne skremmer meg. Hvis dere ikke tar tak i livet deres ender det med døden. Er det det dere vil? Tenk litt på foreldre og søsken, hvordan de lider. Dere er noen utakknemlige beist! Hilsen en mor som sto på for sin datter i årevis, det endte med selvmord.

Bjannanen

27.02.2017 kl. 22:57
Den er grei, er bare nysgjerrig. Har heldigvis alltid hatt et sunt forhold til hardere stoffer enn marihuana, så kan ikke sette meg inn i din situasjon. Vet ikke om du liker å prate om ting som dette, og ikke føl du trenger å svare. Men gjorde du ingen research om stoffene du tok før du tok de? Vennegjengen min har heldigvis alltid gjort gode risikoanalyser og kjenner ingen som det har gått virkelig dårlig med.

Jeg føler at marihuana, LSD og mdma er noe som går ann å drive med så lenge en tar gode forhåndsregler. Amfetamin derimot, hva fikk deg til å prøve det? Var det en dårlig vennegjeng med lite kunnskap, kroppspress fra andre jenter eller noe annet?

Runa:

Kondolerer. Det er alltid trist å lese om når sånt skjer. Sikker på at datteren din satte pris på alt du gjorde for henne. Når det er sagt, vil jeg si at alle mennesker er forskjellige, det er mange av oss som klarer å holde oss i skinnet og bruke på et "fornuftig" vis. Jeg er genuint interessert i hva som forårsaker bruk på et ekstremt nivå. Kan jeg spørre om hva datteren din misbrukte? Som over, ikke føl at du trenger å svare meg.

Legger til at jeg har hatt mine stunder min familie og jeg ikke er særlig stolte av, men som vi klarer å le av i etterkant. Skjønner jeg har vært ekstremt heldig med vennegjengen som alltid har vært flinke til å gjøre risikovurderinger, samt si ifra til hverandre.
Maren Kittelsen

En blogg bygd på ærlighet og håp. Mitt mål er å dele erfaringer og kunnskap om å være rusavhengig, slik at jeg kan hjelpe andre i samme situasjon og skape forståelse i samfunnet.

Search

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits