Alkohol er et rusmiddel, punktum.

  • 06.03.2017 - 18:32

Hei, jeg heter Maren og er rusavhengig.

Jeg tror en av de største tabbene en rusavhengig eller alkoholiker gjør, er å nettopp tro at man har blitt frisk. Noen skal bevise for seg selv og andre at man ikke har et problem, så man tar en uke eller en måned helt uten rusmidler, og når det går fint, så tror man at man er frisk. Men dette er jo bare helt absurd. 

Jeg kunne også si til meg selv at denne uken skal jeg ikke dra ut eller ta noe, og jeg klarte det. Men når jeg begynte å drikke eller ruse meg, var det like godt. Jeg ble like hekta på følelsen, og det ble verre og verre. Jeg trodde ikke jeg hadde et problem, også fordi i mitt miljø var det normalt. De fleste gjorde det samme, drakk like mye og ruste seg. Dermed trodde jeg at jeg var normal, og kunne fortsette. Nå har jeg ikke like mye kontakt med de som ruser seg. Jeg har tatt avstand, og fått kontakt med mine gamle venner igjen, de som ikke bruker. Jeg merker at når jeg er med dem, minsker rus suget mitt. Hvis jeg drar til Oslo og er rundt folk som drikker alkohol, blir linja og grensa mer hvisket ut, og mindre rasjonaliserte tanker kommer. Jeg begynner å leke med tanken at jeg er frisk, fordi jeg har vært så flink. Jeg har jo ikke brukt rusmidler på nesten åtte måneder, så da kan jeg vel drikke alkohol. De siste helgene har jeg vært med en venninne på kveldene som får meg til å glemme rusmidler. Så jeg merker at et riktig selskap gjør mye godt for meg, og får tankene mine på noe annet og positivt. 

Det er mange som spør meg hele tiden, når blir du frisk? Jeg skjønner at de som har mindre kunnskap og ikke kjenner til denne sykdommen ordentlig, ikke helt forstår. For med mange sykdommer finnes det en kur, at man kan ta en medisin så er man frisk. Men fakta er at man blir ikke det når man er alkoholiker eller rusavhengig. Jeg hører om et fåtall som faktisk klarer å nyte alkohol etter mange år rusfri tid, men dessverre gjelder dette så få at man ikke burde ta sjansen. Vi vet at selv om man har en time rusfri eller 10 år rusfri tid, er ikke glasset lenger unna enn det hånda rekker. Vi kaller det en progressiv sykdom, fordi vi kun kan holde oss rusfri ved å jobbe med oss selv kontinuerlig og ta riktige valg. Men så lenge man ikke tar disse fornuftige valgene i livet, vil det fort gå tilbake til misbruk. Jeg tror en av de viktigste tingene er å tenke over hvem man omgås med. 

Jeg kjenner fler som har gått på den smellen at de tror alkohol er noe uten om. "Maren, jeg er rusavhengig, jeg har ikke et problem med alkohol". Jeg sier ikke noe på det lenger, og må la de ta den avgjørelsen selv. Men jeg vet godt hvordan det ender, og flesteparten kommer alltid tilbake til meg og sier at det var rett. Det ble mer og mer alkohol, og man så ikke lenger grensen. Når man er påvirket så tenker man ikke konsekvenser lenger og det er vanskelig å ha noen sans for fornuft. Det vil da være enkelt å bruke noe annet. Mange vil heller ikke slutte å drikke alkohol da dette er en stor del av sosiale settinger. Man er redd for å akseptere fakta, at alkohol er et rusmiddel, for da må man slutte å drikke også. Det er jo den siste biten som kan gi en form for rus, og jeg forstår dere som har det slik. Jeg syns det er skikkelig kjipt å ikke kunne drikke alkohol igjen. Selvfølgelig har jeg lyst til å kose meg jeg også. Men jeg har lært at det finnes så mye annet her i livet, og når jeg er med folk som ikke bruker, eller folk jeg er glad i, tenker jeg ikke engang på alkohol. Jeg har lært meg å kunne kose meg hjemme en lørdag. Men jeg har også lært meg etter en god stund, å kunne dra på byen å ha det gøy uten alkohol. 

Sum av sumarum mener jeg at de som ikke innser at alkohol er et rusmiddel, vil en dag, uansett om det er en måned eller flere år, gå tilbake til det samme mønsteret. Det er fakta og bevist. Jeg mener også at man burde velge venner med omhu. Velge hvem man vil bruke tiden sin på, hvem man vil tilbringe helgen sin med eller hvem man drar på byen med. 

 

Helge

07.03.2017 kl. 09:10
Alkohol er en farlig ting for mange, kan være første steg til sterkere saker og stoff.
Maren Kittelsen

En blogg bygd på ærlighet og håp. Mitt mål er å dele erfaringer og kunnskap om å være rusavhengig, slik at jeg kan hjelpe andre i samme situasjon og skape forståelse i samfunnet.

Search

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits